تحولات لبنان و فلسطین

دانشمند برتر دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: تمرکز من بیشتر روی سیستم‌هایی است که می‌توانند به صورت همزمان هم داروهای ضدسرطان را حمل کنند، هم عواملی را داخل خود جای بدهند که برای تصویربرداری از تومورهای سرطانی استفاده می‌شوند.

فناوری دارورسان‌های هدفمند در دست دانشمند مشهدی 

به گزارش قدس خراسان، علم پزشکی در کشور این روزها جزو علوم پیشتاز به حساب می‌آید و تحقیقات و طرح‌های بسیاری در کشورمان وجود دارند که در جهان شناخته و مطرح می‌شوند. 

مشهد هم در این حوزه در بسیاری از موارد در کشور پیشتاز است و دانشمندان و محققان آن در جهان مطرح هستند. ۲۴ تن از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد امروز جزو دانشمندان یک درصد برتر جهان قرار دارند و برای پیشرفت علمی کشور تلاش می‌کنند.

با یکی از این دانشمندان که معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد است و سال‌هاست به پژوهش و تحقیق می‌پردازد گفت‌وگو کردیم. 

دکتر مونا علی‌بلندی مطرح کرد: دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد جزو دانشکده‌های شاخص در سطح کشور به حساب می‌آید. به جز من، ۱۸ عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی ما جزو دانشمندان برتر یک درصد جهان هستند. لازم به ذکر است که از این ۱۸ دانشمند برتر، سه نفر خانم هستند. 

دانشکده داروسازی علوم پزشکی مشهد در میان دانشگاه‌های برتر کشور

دانشیار گروه بیوتکنولوژی دارویی دانشکده داروسازی به رتبه و جایگاه این دانشکده در کشور اشاره کرد و گفت: دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد براساس رتبه‌بندی «کیو اس» که معیاری برای سنجش جایگاه علمی دانشگاه‌های جهان است، رتبه یک کشور است. همچنین در رتبه‌بندی شانگهای نیز رتبه دوم در کل کشور را داراست. همچنین بر پایه برخی معیارهای جهانی دیگر، پس از دانشکده داروسازی دانشگاه تهران، دانشکده ما در رتبه دوم قرار دارد. 

علی‌بلندی ادامه داد: در دانشگاه علوم پزشکی مشهد چهار عضو هیئت علمی جزو استادان ممتاز و برجسته هستند؛ حسین حسین‌زاده، محمد رمضانی، محمودرضا جعفری و غلامرضا کریمی همگی جزو استادان و هیئت علمی دانشکده داروسازی هستند. 

وی در خصوص طرح‌های تحقیقاتی‌اش بیان کرد: حدود ۱۱ سال است که در حال پژوهش هستم و هشت سال است که در هیئت علمی دانشکده داروسازی خدمت می‌کنم. محور اصلی تحقیقات من روی موضوع سرطان و سیستم‌های دارورسانی هدفمند برای درمان سرطان و عکس‌برداری همزمان از تومورهای سرطانی است.

درمان و تصویربرداری همزمان از تومور سرطان در سیستم دارویی منحصر به فرد

علی‌بلندی افزود: سیستم‌هایی که ما طراحی و روی آن پژوهش می‌کنیم کاملاً جدید و منحصر به فرد هستند و نمونه‌ آن‌ها معمولاً در جهان وجود ندارد. بیشتر طرح‌های تحقیقاتی ما تا مرحله آزمایش‌های حیوانی پیش می‌روند اما برای رسیدن به مرحله کلینیکی و بازار دارویی، مسیری طولانی در پیش دارند. این یک روال طبیعی است و همه جای دنیا محصولات دارویی جدید باید مسیری طولانی را بگذرانند تا وارد مرحله کلینیکی شوند. 

دانشمند برتر دانشکده داروسازی مشهد گفت: در خصوص موضوع اصلی طرح تحقیقاتی‌اش گفت: تمرکز من بیشتر روی سیستم‌های تجمعی ویزیکولی پلیمری است که می‌توانند به صورت همزمان هم داروهای ضدسرطان را حمل کنند، هم عواملی را داخل خود جای بدهند که برای تصویربرداری از تومورهای سرطانی استفاده می‌شوند. با کمک این سیستم‌های ویزیکولی این امکان فراهم می‌شود تا بتوانیم به صورت همزمان هم توده را مورد هدف قرار دهیم و هم پاسخ بدن به دارو را به صورت همزمان با تصویربرداری‌هایی مثل سی‌تی اسکن یا ام‌آرآی بررسی کنیم.

وی ادامه داد: یکی از طرح‌هایی که اخیراً روی آن کار می‌کردیم، یک سیستم ویزیکولی با نانوذرات طلای میله‌ای است. سطح این سیستم دارورسانی هدفمند شده و می‌تواند سلول‌های توموری را به دقت شناسایی کند.

علی‌بلندی با اشاره به اینکه آزمایش‌های این سیستم در مرحله حیوانی مؤثر واقع شده است افزود: این سیستم می‌تواند از رشد تومور سرطان سینه جلوگیری کند و آنچه در مدل حیوانی مشاهده شده این است که از رشد سرطان سینه به طرز چشمگیر و قابل توجهی جلوگیری کرده است. 

وی تشریح کرد: همچنین توزیع بافتی این سیستم دارویی در بدن موش نشان می‌دهد تجمع زیادی در بافت توموری دارد. درصد زنده ماندن موش‌ها با تجویز این فرمول افزایش یافته و تاکنون نتایج آن بسیار امیدوارکننده بوده است. 

نتایج تحقیقات در مجلات معتبر علمی به چاپ رسیده است

معاون پژوهشی دانشکده داروسازی درخصوص خاصیت عکس‌برداری این سیستم دارویی گفت: با همکاری بخش رادیولوژی بیمارستان قائم(عج) و همکاری دکتر نکویی مشخص شده است این سیستم می‌تواند به صورت خیلی مؤثر و کارآمد در حوزه عکس‌برداری تومور در موش هم کاربرد داشته باشد و به کمک آن قادریم پاسخ لحظه‌ای بدن موش را به دارو پیگیری کنیم.

وی تأکید کرد: این نوع سیستم‌ها که به صورت همزمان می‌توانند دارودرمانی و عکس‌برداری داشته باشند این روزها در حوزه درمانی در کل دنیا فراگیر شده که ما هم در مشهد به صورت کاملاً فعال روی آن کار می‌کنیم. نتایج این پروژه که در واقع پروژه تخصصی یکی از دستیارانمان بود در مجلات معتبر جهانی به چاپ رسیده است. 

علی‌بلندی در پایان بیان کرد: من حدود ۱۱ سال است که روی سیستم‌های ویزیکولی فعالیت می‌کنم و در این خصوص مقالات زیادی را به چاپ رساندم. خیلی مشتاق هستیم بتوانیم این طرح را ادامه دهیم و ایمنی و پایداری آن را بررسی کرده و به صورت مؤثر جلو برویم. 

این گونه طرح‌ها و مطالعات که در دنیا منحصر به فرد هستند، علاوه بر ارتقای رتبه علمی کشور و استان در سطح جهان، منافع اقتصادی زیادی نیز به دنبال دارند و می‌توانند تا حد زیادی از واردات دارو جلوگیری کنند. عده‌ای از مردم برای درمان سرطان به کشورهای خارجی مراجعه می‌کنند اما ارتقای رتبه علمی کشور و تولید چنین داروهایی می‌تواند از این مسئله جلوگیری کند.

خبرنگار: محدثه مودی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.